top of page

Nemám informační systém – Excel, papír a tužka stačí na vše

Aktualizováno: 13. 2. 2023

Při rozjezdu podnikání je pro jakoukoli evidenci a vyhodnocování první, logickou volbou papír a tužka, případně tabulkový procesor např. Excel. Velmi nízké náklady na pořízení, prakticky neexistující učící křivka a, v případě Excelu, také široké možnosti práce s daty. To jsou všechno důvody, proč většina začínajících podnikatelů sáhne po těchto metodách. Jenže jak společnost roste a rozvíjí se, je najednou papírů mnoho, tabulky se stávají složitějšími a jenom jejich údržba je práce na plný úvazek. Co s tím?


Jistě, je možné pořídit větší šanon nebo vkládat do tabulek sofistikované vzorce a kontroly, jenže to problém maximálně odsune. Navíc tím vším utrácíme čas a peníze na řešení něčeho, co už řešil nespočet podnikatelů před námi, a tedy řešení nepochybně existuje.


Odpovědí na otázku jak efektivně schraňovat a vyhodnocovat data ve společnosti jsou ERP informační systémy. Nasazením informačního systém dostanete jednak komplexní sadu vzájemně propojených nástrojů pro evidenci a vyhodnocení dat a navíc informační systém poskytne rámec pro standardizaci a zpřehlednění procesů ve společnosti.

  • Už nikdy nebudete hledat soubor s tabulkou, protože jej omylem někdo smazal nebo přepsal – data v IS jsou chráněná a jejich změna zaznamenaná.

  • Už nikdy se nestane, že by výsledky za minulý měsíc nebyl včas na poradu – veškeré informace a analýzy jsou k dispozici okamžitě.

  • Už nikdy nebudou na fakturách překlepy – data se zadávají z číselníku a do přehledných formulářů

Navíc informační systém disponuje širokou paletou nástrojů pro automatizaci a kontrolu dat

  • Chcete dát zákazníkovi slevu, ale pořád potřebujete něco vydělat – systém hlídá minimální marži a upozorní při jejím překročení

  • Chcete doplnit sklady, ale nemáte čas je všechny procházet a hledat co kde chybí – systém vygeneruje objednávky tak, aby pokryl požadavky zákazníků/výroby.

  • Chcete mít informaci o nové zakázce nebo změně stávající – systém při vytvoření nebo změně zakázky pošle email nebo notifikaci na mobilní telefon.

V neposlední řadě informační systém nabízí přímé propojení s rejstříky, úřady, e-shopy, docházkou a dalšími externími systémy.


Vzato kol a kolem, přestože mají tabulkové procesory i papír a tužka svou nezastupitelnou roli, pro efektivní řízení podniku je ERP informační systém klíčový. Díky optimálnímu poměru výkon/cena a skvělé péči o zákazníky je aktuálně nejrozšířenějším ERP informačním systémem u nás IS Helios Orange.


Pokud se i vy chcete stát součástí této komunity, neváhejte a kontaktujte nás.

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page