top of page

SECURITY NEWS - NOVINKY A TIPY V KYBERBEZPEČNOSTI

SLOVNÍČEK POJMŮ

PHISHING

 

Jedná se o druh internetového podvodu, kterým se podvodníci snaží z uživatelů vylákat například přístupové údaje k účtům a zneužít je pro svoje obohacenı́. K získá nı́ těchto důvěrných informací využívají podvodné e-maily, které se na první pohled tváří jako by byly odeslány přímo z relevantní instituce a snaží se přesvědčit uživatele ke konkrétní akci – například kliknutí na odkaz.


V případě, že neopatrný uživatel na tento falešný odkaz klikne, je přesměrován na podvodné stránky, na kterých jsou po něm požadovány přístupové údaje k účtům, platebním kartám nebo jiné důvěrné informace. Po jejich vyplněnı́ získají tato data podvodníci, kteří z nich následně dokáží profitovat.


JAK SE BRÁNIT

PROTI PHISHINGU?

 
  1. Důležitým prvkem v rámci obrany proti podvodným emailům je správně nastavený poštovní server a jeho technologie. Je-li totiž správně nastaven a udržován, potom ve spojení s vhodně zvolenými antispamovými antivirovými filtry umí odbourat spoustu takovýchto zpráv už při vstupu do sítě. Díky tomu tyto zprávy vůbec nedorazí do schránek konkrétních zaměstnanců a tím je potenciální riziko ztráty dat velmi sníženo.

  2. Klíčovým krokem obrany proti phishingovým útokům je pravidelné vzdělávání zaměstnanců a kolegů . Praktická školení vaše zaměstnance naučí jak poznat podvodný email, a jak postupovat v případě, že takovýto obdrží. Stejně jako jiné kybernetické útoky se přizpůsobují, a proto je vhodné, aby vaši zaměstnanci byli průběžně seznamováni s nejnovějšími technikami a podobami těchto útoků.

  3. Obezřetnost a opatrnost zaměstnanců vychází právě ze zmíněných školenı́. Umí-li zaměstnanci rozpoznat, jak takový podvodný email vypadá , je riziko napadení

  4. V neposlední řadě je také namístě mít vhodně zabezpečené přihlašování do všech důležitých systémů, jako například internetové bankovnictví, datové schránky a další systémy. Využívejte nejen silná hesla o minimálně 16 znacích,


ŽHAVÉ TÉMA

KYBERŠIKANA

 

Nejen firmy a instituce jsou ohroženy kybernetickými útoky, ale také my všichni v osobním životě jsme neustále pod jistým rizikem. Koho jiného bychom měli více chránit,

než naše děti. Ze statistik českých škol má každá druhá škola zkušenosti s kyberšikanou. Školy jsou schopné zabývat se kyberšikanou až ve chvíli, kdy se data vymknou kontrole a dostanou se ze soukromé konverzace na veřejnost. A nejčastějším způsobem šíření jsou právě sociální sítě jako například YouTube, Instagram, TikTok nebo SnapChat.



Dle profesora Kopeckého z projektu E-Bezpečí je drtivá většina incidentů řešena prostřednictvím různých anonymních poraden. Cca 70-75% případů řešených poradnou E-Bezpečí obsahuje sexuální komponent a týká se sextingu. Z výše uvedeného vyplývá, že děti chtějí být v tomto ohledu anonymní, protože se buďto stydí nebo mají strach z reakce okolí, ať už jsou okolím rodiče nebo škola. Společnost ESET nedávno spustila projekt s názvem TO NEVYMAŽEŠ, jehož prostřednictvím nabízí nejen doporučení k tématu kyberšikany a sextingu, ale také rady, jak například postupovat v případě zneužití intimního obsahu, nebo rady pro rodiče a učitele k tomu, jak s dětmi o tomto tématu komunikovat.


ZDRAVÍ

MODRÉ SĚTLO A VLIV NA SPÁNEK

 

Určitě jste se s tím setkali už i vy. Možná ne osobně, ale jen při diskusi s kolegy či přáteli. Neustálý tlak na výkon v dnešní době často způsobuje, že máme plnou hlavu myšlenek a s tím spojené problémy se spánkem. A moderní technologie situaci nepomáhají. Tzv. Modré světlo je již velmi dobře zmapovaným zdrojem záření, které má významný vliv na kvalitu spánku. Stejně jako nadměrné přejídání před spánkem je nadužívání mobilních telefonů a s tím spojené vyzařování modrého světla zdraví škodlivé. Narušuje totiž cirkadiální rytmus což je jeden z biorytmů trvající 20-28 hodin, který ovlivňuje řadu procesů v našem těle, včetně tvorby hormonů, mentálních schopností a emocí. Při trvalém narušování cirkadiálního rytmu riskujeme zdravotní problémy.


Protože většinu modrého světla naše tělo získává ze slunce, máme během dne nízkou úroveň melatoninu (hormon mající na starost pocit ospalosti), která se s blížícím večerem zvyšuje. Umělé světlo tento přirozený proces narušuje a díky tomu se necítíme v pozdních hodinách dostatečně ospalí na to, abychom se uložili včas ke spánku. Dostatečný spánek by však měla být naše priorita, protože se během něj uvolňují veškeré hormony mající vliv na tvorbu svalové hmoty, zdravý imunitní systém a obnovu buněk. Navíc má nedostatek spánku také vliv na obezitu, srdeční choroby a psychické zdraví.


Doporučené doby spánku dle věku:

Novorozenec     14 - 17 hodin

Batole                  11 - 14 hodin

Předškolák          10 - 13 hodin

Školák                   9 - 11 hodin

Teenager               8 - 10 hodin

Mladí dospělí     7 - 9 hodin

Dospělý              7 - 8 hodin


Matthew Walker, autor knihy Proč spíme přiblížil vliv nedostatku spánku na naše emoce výzkumem dvou skupin lidí. Jedné skupině byl naordinován dostatečný spánek a naopak druhá skupina strávila celou noc vzhůru. Následující den vykazovala skupina s nedostatkem spánku iracionální jednání a celkovou – negativní - změnu v emoční aktivitě. Objevily se depresivní stavy, výkyvy nálad a nebo naopak přehnané pozitivní myšlení, které v důsledku zhoršeného kritického myšlení může vést například k závislostem nebo nadměrnému riskování. Vlivu modrého světla na naše zdraví jsou si vědomi i technologičtí výrobci a dnes už můžete běžně množství modrého světla ovlivnit ve všech běžných technologiích.


Jak vypnout či omezit modré světlo?


WINDOWS 10 / 11

V nastavení hledejte „Noční světlo“


ANDROID

Nastavenı́ > Displej > Pohodlí pro oči


iOS

Nastavení > Zobrazení a jas > NightShift

29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page